Леонід Горобець — доктор біологічних наук, працює у палеонтологічному відділі Національного науково-природничого музею НАН України. Втім, коло його наукових інтересів виходить за межі біології. В тиші музейного кабінету, досліджуючи рештки викопних птахів, він знаходить точки дотику із екологією, археологією, етнобіологією та кліматологією. Інший напрямок діяльності — популяризація науки.
Леонід веде блог Стромата, назва якого перекладається як «ковдра з клаптиків», адже на сторінках блогу «по клаптику» він занотовує усе те, що зацікавило. Зв'язок блогу із науковими інтересами двобічний: спершу наукові вподобання автора визначали тематику Стромати, але згодом почали траплялися випадки, коли блог формував інтерес науковця.
Леонід також займався викладацькою діяльністю, впродовж 12 років був членом журі та автором завдань Всеукраїнської олімпіади з біології, а тепер викладає в школі Майбутні - IWonder. З поміж книг, які найбільше вплинули на Леоніда переважають німецькі мислителі: Кант, Юнг, Вітгенштайн та Фром. Та найбільш істотним є вплив Ґете, з поміж численних інтересів якого була анатомія. Погляди Ґете щодо анатомії та еволюції значною мірою вплинули і на книгу Леоніда.
Зоологічна екскурсія супермаркетом
- Вартість від 29 грн
- Термін доставки 1-4 дні
- Доставляємо службами Нова Пошта або Укрпошта
- Безкоштовна доставка від 1000 грн
- Міжнародна відправка (доставка в інші країни світу)
- Повернення, обмін протягом 14 днів
- Готівкою (в відділенні кур'єрської служби)
- Картою VISA або MASTERCARD
- Apple Pay
- Google Pay
Оселедець — це сардина, сардина — це анчоус, анчоус — це хамса, хамса — це кілька, кілька — це тюлька, тюлька — це шпроти, шпроти — це салака, а салака — це оселедець. А оселедець — це сардина… Складно? Лише на перший погляд. Повірте, цей ряд має абсолютно логічне пояснення. У своїй новій книжці біолог Леонід Горобець пропонує нам прогулятись найближчим супермаркетом та дізнатися, чому у нашому кошику лежать свинина та креветки, а не, скажімо, мʼясо слонів чи мурена.
Яких тварин неможливо одомашнити і чому для цієї місії краще обрати гепарда, ніж гризлі (якщо дуже хочеться спробувати щось неможливе)? З якої риби роблять «крабові» палички, чому «фермерська» курка лише покращує продажі в магазині, а «фермерський» лосось — ні? Хто їв менше свинини — шляхта чи селяни? Чому не варто готувати мʼясо страусів?
Гуляючи супермаркетом, автор переміщується у просторі та часі, пояснюючи еволюцію окремих видів. Він розповідає, як відрізнити, чи перед вами справжня ікра, та як правильно чистити рибу, хто такі трахіхти і чи справді «мармурова яловичина» така смачна, якщо не бачиш її цінника.